Zoeken

Reflectie

Onze extreem effectieve reflectiemogelijkheden bieden direct comfort aan elke ruimte. In de winter zorgt het voor uitstekende isolatie en warmtebehoud; er ontsnapt minder warmte, de temperatuur blijft aangenaam en… minder stoken. In de zomer blijft de warmte niet in de massa hangen, zodat de ruimte minder warm wordt. Kortom: onze reflectiemogelijkheden creëren een optimale klimaatbalans.

Muurreflectie

Zorgt ervoor dat de warmte niet meer in de massa blijft zitten

Breng de reflectie aan de binnenkant aan en zorg voor een homogene opwarming.

Vloerreflectie

Houdt de warmte boven de grond, dit verlaagt de stookkosten

Door vloerreflectie is er minder energie nodig om ruimte te verwarmen maar ook om te koelen…

Beschrijving van Aerotherm

 

Wat is Aerotherm?

Aerotherm is een innovatief isolatiemateriaal dat ontworpen is om de warmteoverdracht door straling significant te verminderen. Dit materiaal bestaat uit een dunne laag, slechts 1 mm dik, die met behulp van AeroGel en 3M micro-parels van glas of kunststof, warmtegolven reflecteert. Dit reflectieve vermogen maakt Aerotherm bijzonder effectief in het verbeteren van thermisch comfort in gebouwen.

 

Reflectie en Warmte-isolatie:

Hoewel Aerotherm geen traditionele warmte-isolator is zoals steenwol of polystyreen, biedt het een andere benadering van thermische efficiëntie. Het belangrijkste voordeel van Aerotherm ligt in de warmte terugslag of reflectie van warmtestraling. In plaats van simpelweg warmteoverdracht te verminderen door geleiding, reflecteert Aerotherm warmte terug de ruimte in, waardoor warmteverlies door straling aanzienlijk wordt beperkt. Dit effect kan bijzonder nuttig zijn in situaties waar directe zonnestraling of warmte-uitstraling naar buiten van binnenuit een probleem vormt.

 

Dunne Laag, Groot Effect:

Omdat Aerotherm slechts een dunne laag vormt, is er vrijwel geen verlies van binnenruimte, in tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen die vaak 10 centimeters +  dik zijn. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor renovaties of situaties waar ook ruimtebehoud cruciaal is.

 

Toepassingsmogelijkheden:

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, kan Aerotherm inderdaad wel worden afgewerkt met verf, stucwerk of behang, zolang de reflecterende eigenschappen van het materiaal in acht worden genomen. Dit maakt het veelzijdig en geschikt voor verschillende esthetische afwerkingen, terwijl de reflecterende werking behouden blijft.

 

Energie-efficiëntie:

Hoewel de thermische geleidbaarheid (λ-waarde) van Aerotherm wellicht hoger ligt dan die van traditionele isolatiematerialen, biedt het materiaal voordelen op andere gebieden. Door warmtestraling effectief te reflecteren, kan het energieverbruik voor verwarming en koeling aanzienlijk worden verminderd. Dit kan resulteren in aanzienlijke lagere energiekosten, vooral ook in goed geïsoleerde gebouwen waar stralingswarmte een grotere rol speelt.

 

Wetenschappelijke Ondersteuning:

De thermische efficiëntie van materialen zoals Aerotherm is gebaseerd op hun vermogen om infraroodstraling (warmte) te reflecteren, een eigenschap die in de wetenschap bekend staat als thermische emissiviteit. Verschillende studies hebben aangetoond dat materialen met lage emissiviteit, zoals die in Aerotherm worden gebruikt, effectief zijn in het verminderen van warmte-uitstraling, waardoor het energieverlies door straling aanzienlijk wordt beperkt.

 

Een belangrijk aspect van Aerotherm is het gebruik van kunststof en glazen microparels van 3M, die werken als een retroreflector voor infraroodstraling. Dit fenomeen is goed gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur, waaruit blijkt dat dergelijke materialen de warmte die door muren straalt, kunnen terugkaatsen in de ruimte, wat leidt tot een verhoogd thermisch comfort en potentiële energiebesparingen.

 

Vergelijkbaar in doel, maar nog geavanceerder in prestaties, is aerogel, een materiaal dat bekend staat als een van de beste thermische isolatoren ter wereld. Aerogel heeft een extreem lage thermische geleidbaarheid, vaak rond 0,013 W/m·K, wat veel lager is dan die van traditionele isolatiematerialen zoals steenwol of polystyreen. Het werkt voornamelijk door lucht te vangen in zijn nanostructuur, waardoor zowel convectie als straling wordt beperkt. Hoewel aerogel en Aerotherm verschillende technologieën gebruiken, delen ze het doel van het minimaliseren van warmteverlies en het verbeteren van energie-efficiëntie.

 

Studies gepubliceerd in vakbladen zoals *Energy and Buildings* en *Applied Thermal Engineering* hebben aangetoond dat coatings met hoge reflectiviteit en lage emissiviteit, zoals Aerotherm, kunnen bijdragen aan significante reducties in energieverbruik, vooral in verwarmings- en koelsystemen. Deze onderzoeken benadrukken dat het toepassen van reflectieve coatings op binnenmuren de warmteoverdracht door straling kan minimaliseren, wat leidt tot een efficiëntere beheersing van de binnenklimaatcondities.

 

Verder zijn er experimenten uitgevoerd die de effectiviteit van dunne, reflectieve lagen zoals die in Aerotherm vergelijken met conventionele isolatiematerialen. Deze onderzoeken, beschikbaar in databases zoals *ScienceDirect* en *IEEE Xplore*, tonen aan dat hoewel de thermische geleidbaarheid van Aerotherm (λ-waarde) hoger is dan die van traditionele isolatiematerialen zoals steenwol, het reflectieve vermogen van Aerotherm significant bijdraagt aan de totale thermische prestaties van een gebouw.

 

Het is daarom cruciaal om de prestaties van Aerotherm niet alleen te evalueren op basis van de λ-waarde, die voornamelijk warmtegeleiding meet, maar ook op de effectieve vermindering van warmtestraling. Deze holistische benadering maakt Aerotherm tot een waardevolle aanvulling op traditionele isolatietechnieken, vooral in situaties waar stralings-warmte een belangrijke factor is.

 

 

Conclusie

De effectiviteit van Aerotherm als isolatiemateriaal ligt niet alleen in zijn vermogen om warmteoverdracht door geleiding te beperken, maar ook in zijn unieke capaciteit om infraroodstraling te reflecteren. Hoewel de thermische geleidbaarheid (λ-waarde) van Aerotherm wellicht hoger ligt dan die van traditionele isolatiematerialen zoals steenwol, compenseert het reflectieve vermogen dit door een aanzienlijke vermindering van warmteverlies door straling.

 

Daarnaast is er een brandwerende versie van Aerotherm beschikbaar die extra voordelen biedt in situaties waar brandveiligheid van cruciaal belang is. Deze variant combineert de reflectieve eigenschappen van Aerotherm met een verbeterde weerstand tegen hoge temperaturen en vlammen, wat het bijzonder geschikt maakt voor toepassingen in brandgevaarlijke omgevingen of waar hittewerende eigenschappen vereist zijn.

 

In combinatie met conventionele isolatiemethoden kan Aerotherm, inclusief de brandwerende versie, een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, vooral in situaties waar ruimtebehoud, thermisch comfort en brandveiligheid van groot belang zijn. Bovendien tonen wetenschappelijke studies aan dat materialen die infraroodstraling reflecteren, zoals Aerotherm en de geavanceerde aerogel, effectief zijn in het verhogen van thermisch comfort en het verlagen van energiekosten.

 

Daarom moet de waarde van Aerotherm worden geëvalueerd op basis van zijn holistische bijdrage aan thermische prestaties, inclusief zowel de geleidings- als stralingsaspecten, evenals de brandwerende eigenschappen. In verschillende specifieke toepassingen, waaronder hittewerende onderdelen en brandveilige ruimtes, kan Aerotherm door zijn unieke eigenschappen een krachtige aanvulling vormen op traditionele isolatietechnieken. Dit maakt Aerotherm tot een uiterst waardevolle oplossing voor energiezuinige, comfortabele en veilige woon- en werkruimtes.